Sivu 1/1

Turvallisuustiedote

Lähetetty: Ti Kesä 03, 2014 10:58 am
Kirjoittaja Samu
Laskuvarjotoimikunnan Koulutus- ja turvallisuuskomitea on julkaissut Turvallisuustiedotteen, jonka pääkohdat koskevat NOVA/PL-HM uusimista, Liitopukuhyppäämistä sekä Pokan vanhimman vaatimuksia. Nämä astuvat voimaan heti ja näitä tulee noudattaa 20.4.2014 julkaistujen toiminnallisten ohjeiden ja kelpoisuusvaatimusten ohessa.

Turvallisuustiedotteen sisältö on seuraava:

Julkaisuvapaa: Heti
Voimassa: Heti

Koulutus- ja turvallisuuskomitea julkaisi uudet ja päivitetyt toiminnalliset ohjeet 20.4.2014. Ohjeissa on ollut tulkinnanvaraisuuksia ja esille tulleita asioita on selvennetty tällä turvallisuustiedotteella. Tästä eteenpäin Suomen Ilmailuliiton organisaatioiden tulee noudattaa voimassaolevien toiminnallisten ohjeiden lisäksi tätä turvallisuustiedotetta.

1. NOVA/PL-HM kelpoisuuden uusinta (kohta: kurssin pitäminen)
Uusiakseen kelpoisuutensa hyppymestarin tulee olla toiminut kouluttajana teoria- ja käytännön harjoituksissa ainakin yhdellä alkeiskurssilla vuosittain.

2. Liitopukuhyppääminen
Liitopuvun käyttö edellyttää D-lisenssiä. Myös A-, B- tai C-lisenssihyppääjä voi käyttää liitopukua, mikäli hänellä on SIL:n nimeämän tai valmistajan hyväksymän liitopukukouluttajan antama koulutustodistus. Liitopuvulla hypättäessä on noudatettava liitopukuvalmistajan asettamia pukukohtaisia kokemussuosituksia.

3. Pokanvanhin
Oppilaita pudottavan hyppymestarin tai vapaapudotuskouluttajan ei tarvitse olla pokanvanhimpana, mikäli koneessa on muita lisenssihyppääjiä (A-, B-, C- tai D-lisenssi).

http://laskuvarjotoimikunta.fi/index.php?cID=285

Re: Turvallisuustiedote

Lähetetty: Ti Kesä 03, 2014 11:35 am
Kirjoittaja Antti L.
En oikein ymmärrä tota logiikkaa mekkoilun osalta. Kameran käyttöön vaaditaan C-lisenssi, mutta A-lisenssi riittää mekkoiluun, jos saa jostain First Flight-kurssituksen. Äkkiseltään väittäisin mekon vaikuttavan hyppäämiseen enemmän kuin kameran.

Jää koutseille aika iso vastuu kursseja pitäessään.

Re: Turvallisuustiedote

Lähetetty: Ti Kesä 03, 2014 11:58 am
Kirjoittaja Ville Rajamäki
Ite näkisin että tässä tarkoitetaan, että voi olla hyppääjä jolla on A-lisenssi ja yli 200 hyppyä. Jos ei vaan jostain syystä kiinnosta päivittää lisenssiä B:hen tai C:hen. En usko että kukaan pitää mekkokursseja alle 200 hyppyä hypänneille. Eikös kameraanki oo raja 200 itseaukasuhyppyä eikä C-lisenssi?

Re: Turvallisuustiedote

Lähetetty: Ti Kesä 03, 2014 12:17 pm
Kirjoittaja Samu
LT:n selitys:

Liitopukuhyppääminen: Kupukurssin pakollisuudesta mekkoiluun tuli jyrkkää palautetta ja vaihdettiin nyt niin et jos sulla lisenssi ja alle 500 hyppyä (lisenssit A,B tai C), niin saat mekkoilla, mikäli valmistajan tai SIL:llin valtuuttama coach sulle first fly:n pitää (Nämä toki pitävät siinä nyt sitten sitä 200 hypyn rajaa itsekkin, jos alkaa perseily niin KTK vetää hätäjarrusta --> seurataan). Mekkoilu D-kelpparina kuten tähänkin asti. Erästä kouluttajaa lainatakseni: Jos olet tarpeeksi tyhmä, lähdet ilmaan ilman First-fly-kurssia.

Eli toki se 200 loikkaa vaaditaa kurssin pitäjän toimesta.

Re: Turvallisuustiedote

Lähetetty: Ti Kesä 03, 2014 12:35 pm
Kirjoittaja Ville Rajamäki
Korjataan tosiaan sen verran, että kameraan tosiaan tarvitaan C-lisenssi. 200, 1000 tai 10000 hyppyä ei riitä, jos sulla ei oo C-lisenssiä. ;)

Re: Turvallisuustiedote

Lähetetty: Ti Kesä 03, 2014 2:17 pm
Kirjoittaja Vera Björk
Toi mekkohomma on muutettu siksi, koska kuvunkäsittelykoulutuksia on harvoin. Eli voi olla esim B-lisenssi ja hypännyt esim. 250 loikkaa, mutta ei ole ennättänyt vielä kupukurssille. Ihan ok. Tää on ollut se idea, miksi asiaa on muutettu kun juttelin Pilvin kanssa.